IMO Xabi ma rację. Zawsze liczymy wartości odżywcze przed obróbką termiczną, bo często powoduje ona zmianę wagi produktu , co przy zachowanych początkowych wartościach odżywczych da inny wynik B/T/W na 100g. Kasza podczas gotowania nabiera wody, więc 100g kaszy ugotowanej, to to samo co jakieś 30g przed ugotowaniem. Natomiast ze 100g piersi [...]
Myśmy się niezrozumieli ,nie chodzi mi o możliwość użytwania PAMu do smażenia bo to jest jego przeznaczenie.Chodzi mi o procesy zachodzące podczas tego smażenia .Według mni ta obróbka termiczna jest OK Pozdro
Wszystkim, których interesuje nauka o żywieniu, polecam książkę Richarda Wranghama "jak gotowanie stworzyło czlowieka - walka o ogien" Wrangham to jeden z najwybitniejszych współczesnych antropologów biologicznych, zajmuje katedre na Uniwersytecie Harwardzkim. Wrangham przedstawia przekonujące dowody, że to właśnie obróbka termiczna [...]
Akurat kwestia awidyny i salmonelli jest wysoce przedemonizowana, ale kwestia strawności jaj surowych raczej nie. Wodyn, w moim przekonaniu argumenty którymi się tutaj posłuzyłes nie mają racji bytu. Przyrównywanie posiłku po 12h poście do wskakiwania na ciężary bez rozgrzewki jest nietrafione. Nie ma powodów by uznawac, że przy 12h off od [...]
Jak belgijscy gastroenterolodzy śledzi los białek jaj po spożyciu? Badacze karmili kury paszą zawierającą stabilne izotopy C, N i H i takimi izotopowymi jajkami karmili badanych. Następnie pobierali próbki z wypływu z przetoki wyprowadzonej z jelita krętego u pacjentów z przetoką (pacjenci, którzy mają usunięte jelito grube a światło jelita [...]
Przejąłem się powyższym zagadnieniem w ramach okresowego zwiększania jakości/praktycznego aspektu mojego żywienia. Dziennie zjadałem 7-10 jaj w formie jajecznicy bądź gotowanej, ale zarówno pierwszy jak i drugi sposób zaczął mnie w pewnym stopniu ograniczać. W przypadku aspektów praktycznych smażenia był to czas wymagany na stanie nad kuchnią i [...]
[...] to temp. nie powinna byc wyzsza jak +4 C wiec lepiej je zamrozic poniewaz dla niektorych produktow moze to byc temp. zbyt niska. 3: raczej sie nie popsuje tak szybko (obrobka termiczna robi swoje) ale na gorace dni uwazam, ze warto zaopatrzyc sie w jakas torbe termiczna, ktora jednak w jakims stopniu ochroni zywnosc przed negatywnym [...]
O jakim utlenianiu może być mowa, kiedy gotujesz jajko na miękko lub smażysz sadzone, żółtko jest w całości, otoczone błonką zabezpieczającą zawartość przed dostępem powietrza, a zatem i tlenu?... Po drugie, to właśnie lecytyna sprawia, że najpierw ścina się białko jaja, później żółtko. Lecytyna podnosi temperaturę denaturacji (ścinania) białek - [...]
[...] witam:P Ja polecam 10g zmielonego siemienia lnianego + jajko, wychodzi fajny naleśnik LC, dzisiaj sobie takie 3 zrobiłem z mięsem na ostro - jak kogoś zainteresuje to mogę foto podrzucić :) dobra opcja:-) tylko, czy obrobka termiczna nie pozbawi wiekszosci dobrodziejstw lnu? pewnie tak... Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2014-01-12 19:00:04
Nurtuje mnie pytanie odnośnie makrosów.. a mianowicie: produkty ważymy przed obróbką termiczną. Więc powiedzmy kupuję 1kg kuraka w sklepie A i 1kg kuraka w sklepie B. Po obróbce kurak ze sklepu A waży 800g a kurak ze sklepu B waży 700g. Co z makro jeśli przed obróbką ważyły tyle samo a po obróce jest aż 100g różnicy? (tj. 20g białka)
Sledzie z EPI MARKET we Wroclawiu - nie ze sloika tylko tych metalowych misek :D maja super produkty, drozsze niz w innych sklepach, ale porzadne mieso. Mieso waze przed obrobka termiczna - cala filozofia :p wiadomo, ze jakis tluszcz sie wytopi, ale chyba nikt na swiecie nie zlewa tego z patelni i nie odlicza %) Zmieniony przez - SneS w dniu [...]
wszystkie produkty wazymy przed obróbką termiczną - mieso, skrobiowe, warzywa i inne cuda;-) Co do ziemniaków - najoptymalniej wziac wartosc "srednią" jesli nie macie pewnosci:-)
ważysz produkty zawsze przed obróbką termiczną. To logiczne,że 100g ryżu po ugotowaniu będzie mieć mniej wartości odżywczych,bo część wagi przejmie woda,ale Ty uwzględniasz wartości przed obróbką
Generalnie clue polega na tym, że WWA powstają podczas prawie każdej obróbki termicznej (chyba, że jest w niskich temperaturach jak w wolnowarze, lub gotowaniu). Dym to jest taki bonus dodatkowy. Im dłuższa obróbka i im wyższa temperatura tym gorzej. Wędzi się zwykle tłuste ryby i tutaj kolejny minus - oksydacji ulegają tłuszcze NNKT m.in. cenione [...]
Tak, wszystko waży się przed jakąkolwiek obróbką termiczną, czyli przed smażeniem, gotowaniem itp. I też tak właśnie wszystkie źródła czy Tabele Wartości Odżywczych podają.
Młode-stare tzn. zależy jak długo leżały w ziemi? A co z obróbką termiczną? Podczas gotowania ubywa wody? Trochę się dziwię, bo czytałem, że przed i po gotowaniu zazwyczaj ważą tyle samo, a w surowych wartości widziałem tak jak mówisz 12-16g, a w gotowanych 20g...
Michał - a kto mi dzisiaj powiedział "tak mnie bolą przedramiona, że ledwo trzymam kierownicę?" %-) Diable Ty, pewnie będziesz mówił, że to po dociskach, ale dobrze wiemy, że w domu stosowałeś zasadę wstępnego zmęczenia mięśnia! Shitman- no jasne, dla mnie robić to, to jak oddychać. Zapominam o tym w wypiskach, sory :-( ŚRODA, DT Waga- 99,7 kg. [...]
7lipca Zgodnie z sugestią Mawashiego jem kiwi zamiast ananasów z puszki %-) i rzeczywiscie czuje sie lepiej. Wcinam tez awokado i uwazam ze ta mieszanka AWOKADO + KIWI poprawia mi cere... hmmm Ja kiedyś jadłem świeżego ananasa. Poparzyłem sobie całe usta i język przez enzymy w ananasie. Obróbka termiczna niszczy bromelainę. Innym razem przełożyłem [...]